Date:

Share:

Help! Hoe bereid ik mijn sollicitatie het best voor?

Vergelijkbaar

Je wilt een nieuwe baan of een stage en je moet op sollicitatiegesprek, hoe moet je je voorbereiden? Wij geven je alle tips en tricks zodat jij met een goed en zeker gevoel de sollicitatie in kan gaan.

Iedereen weet hoe zenuwslopend een sollicitatiegesprek wel niet kan zijn. Je solliciteert omdat je graag een baan wilt. Met dit in je achterhoofd komen er heel veel scenario’s naar boven. Wat kan er allemaal fout gaan? Een goed begin is om hier niet aan te denken, probeer jezelf al je kwaliteiten te herinneren en wat er juist allemaal goed kan gaan.

 

  1. Verdiep je in het bedrijf

Weten waar je gaat werken is heel belangrijk, zo kun je kijken of het bedrijf precies is wat jij zoekt. Als je veel over het bedrijf weet, kom je ook professioneler en geïnteresseerder over. Ook kun je als je weet met wie je het gesprek gaat voeren, hem/haar even opzoeken op LinkedIn, zo heb je al een beter een idee met wie je een gesprek gaat voeren.

 

  1. Weet waar je kwaliteiten liggen

Het is goed om te weten waar je kwaliteiten liggen, waar ben jij nou echt goed in? Deze vraag wordt eigenlijk bijna elke sollicitatie wel gesteld, het is dus goed als je van te voren al bedacht hebt wat je wilt zeggen. Denk aan waar je met je vorige werk goed in was, zoals waar je vaak complimenten over kreeg en hoe je in een team werkt.

 

  1. Kleding

Een eerste indruk is erg belangrijk en onvergetelijk, zorg dat je er verzorgd uitziet. Kijk ook goed naar het bedrijf. Is het een hippe jonge werkplek, doe dan iets casuals aan. Is het een groot professioneel bedrijf, kleed je dan netjes aan. Zorg wel dat jij je goed voelt in de kleding die je aantrekt, dan ben je gelijk wat zelfverzekerder.

  1. Stel zelf ook vragen

Zijn er nog wat onduidelijkheden, stel dan gerust je vragen. Veel bedrijven vinden het fijn als je dit doet, zo lijk je namelijk erg geïnteresseerd. Ook is het belangrijk dat je alles over het bedrijf en jouw functie in het bedrijf weet, zo kun je een nog beter beeld krijgen of de baan helemaal bij jou past.