Date:

Share:

Opiniestuk: Mbo’ers voelen zich nauwelijks gehoord: ‘Ze denken dat we dom zijn’

Vergelijkbaar

Het algemene beeld van mbo’ers is dat ze niet heel intelligent zijn, maar ikzelf heb daar een heel andere ervaring mee. Ik ken namelijk iemand die niveau 2 heeft gedaan en uiteindelijk leidinggevende geworden is bij een horecabedrijf, en daarna naar een niveau 4 opleiding is doorgestroomd. Maakt dit haar dom? Absoluut niet. Zij was op dat moment namelijk de baas over 40-jarigen en zorgen dat zij hun werk goed moesten doen.
Het algemene beeld van mbo is zo slecht omdat tegenwoordig alles hoogopgeleid moet zijn: Zorg voor een goede educatie, want dan ben je succesvol in het leven.
Maar dat zorgt ervoor dat andere beroepen niet meer serieus geworden nomen, terwijl dit een steunpilaar van de samenleving hoort te zijn. Als je niet in de boeken wilt zitten, dan ben je niet dom. Je kunt je skills ergens anders ontwikkelen, namelijk in de praktijk.
Als dat niet serieus wordt opgepakt dan wordt steeds en meer schaamte opgewekt wanneer studenten zich aanmelden voor een mbo opleiding, omdat het algemene beeld hierbij wordt toegepast.
Daarom, oordeel niet over iemand zijn opleidingsniveau. De echte intelligentie en vaardigheden van een mens zitten in hun werkveld.